תהליך המיון הראשוני של מועמדים לשירות ביטחון לקראת גיבושי היחידות המיוחדות של צה”ל נקרא יום סיירות.
מתי מתקיימים ימי הסיירות?
ימי הסיירות בצה”ל נערכים מדי שנה בחודשים ינואר ואוקטובר, כאשר השוני בין המועדים הוא שימי הסיירות בינואר נמשכים יום אחד, ובאוקטובר הם יומיים (כולל לינה). גם תאריכי ימי הסיירות של 2017 נכללים בחודשים הללו.
יום הסיירות מנוהל על ידי בוגרי יחידות העלית של צה”ל, ונערך בשטחים הדרומיים של מכון וינגייט, על גבי הדיונות הממוקמות בצמוד למצוק.
בסוף יום הסיירות ניתן לקבל זימון לגיבוש של אחת מהאופציות הבאות:
גיבוש מטכ”ל, גיבוש שייטת, גיבוש חובלים ואיתור ליחידה 504.
יום סיירות מתנהל באופן הבא:
מגיעים לבסיס ונבדקים אצל רופא (מדדים בסיסיים) ובמידה והכל תקין יוצאים לריצת 2000. לאחר הריצה יש חלוקה לצוותים ומתחיל היום סיירות עצמו.
איך להתכונן ליום סיירות?
על מנת לוודא שרמת המוכנות לקראת יום כל כך חשבו בתהליך הגיוס ליחידות העלית של צה”ל תהיה גבוהה ככל הניתן חשוב להקפיד על מספר תחומים:
1. חזקו את גופכם! יום הסיירות הוא אמנם קצר, אך רמת העצימות בו גבוהה ביותר. לכן, אנו ממליצים על סדרת תרגילי חיזוק, אשר תיתן מענה לקבוצות השרירים העיקריות בגוף. ההתמקדות תעשה בעיקר על שרירי הרגליים.
2. סגלו שגרת אימונים קבועה. לא משנה אם אתם מתאמנים בקבוצה או לבד, עבדו לפי רוטינת אימונים קבועה, אשר נבנית בהדרגה ובלי קפיצות מיותרות.
3. עבדו ע”פ תוכנית אימונים לפיתוח כושר קרבי אשר נבנתה ע”י איש מקצוע ומותאמת לכם. במידה ובחרתם להתאמן לבד, ההמלצה שלנו היא לעבוד על פי תוכנית מקצועית ולא על פי משהו בעל מכנה משותף רחב מידי. תוכנית אימונים שכזו תוכל להוביל אתכם בבטחה להצלחה ביום הסיירות.
4. הצטרפו לקבוצת כושר קרבי! בסופו של דבר, ברגע המבחן, אתה תמצא את עצמך נמדד אל מול אחרים בתוך קבוצה. לכן כדאי לתרגל התנהגות שכזו כבר בשלב האימונים. בנוסף, לקבוצה יתרונות רבים שעליהם נפרט במאמר נפרד…
5. הקפידו על תזונה אשר תתמוך בפעילות שלכם. תזונה לקויה לא תשרת אתכם כראוי ותפגום באיכות האימונים לקראת יום הסיירות, לעומת תזונה שתוכל לשפר ביצועים בכושר הקרבי שלכם!
6. רוצו על משטחים רכים והימנעו ככל הניתן מריצה על אספלט. יום סיירות מתרחש בדיונות של מכון וינגייט ולכן כדאי לשלב כמה אימונים מרוכזים שם.
7. שלבו אימוני עליות בשגרת האימונים שלכם. לאימוני עליות יתרונות רבים וחשיבות רבה בתהליך ההכנה לימי סיירות.
8. היוועצו עם איש מקצוע בבעיות וכאבים. את מרבית הפציעות ניתן לתפוס בתחילתן, לפני שאנו נאלץ להספיק להתאמן. לכן על כל בעיה קטנה גשו לאורטופד או פיזיותרפיסט.
אם יש לכם גישה למאמן מוסמך בעל ניסיון באימון גופני, תיווכחו לגלות שהוא יוכל לעזור לכם בכמה פעולות פשוטות! מאמן עם רקע בספורט חווה על גופו את מרבית הדברים ומשם מגיע הניסיון.
9. כאשר אתם מתכוננים ליום סיירות הקפידו על לפחות 7 שעות שינה בכל לילה! זהו הטיפ המרכזי, אשר יגרום לכם לעבוד חזק יותר, מהר יותר וללא פציעות!
10. נעלו נעליים מתאימות וחדשות. נעליים כיום קונים על פי התאמה אישית ולא על סמך המראה. ישנם כיום חנויות רבות אשר מתאימות נעליים בבדיקה מקיפה.
הכנה ליום סיירות באקסלנט טריינינג
בחברת אקסלנט טריינינג אנחנו עומלים קשה יחד עם המתאמנים על מנת להביא אותם ברמת מוכנות גבוהה ככל הניתן לימי הסיירות.
לקראת ימי הסיירות אנו עורכים מספר לא מבוטל של סימולציות, כחודש-חודשיים לפני ימי הסיירות. בסימולציות אנו מבצעים את כל האקטים שצפויים החניכים לעבור ביום הסיירות (מדידת אלפיים, ספרינטים בסדרי הגעה, אלונקה סוציומטרית, שקים וזחילות וחפירת בור) תוך כדי מתן דגשים עיקריים לכל תרגיל וחניכה אישית.
מעבר להכנת הגוף והנפש, “אין חכם כבעל ניסיון” ועל כן ריכזנו עבורכם המלצות וטיפים קצרים מפי חלק מהבוגרים שלנו:
* שי, לוחם בשייטת 13 – הדבר שאני הכי זוכר מיום הסיירות זה שלא הגעתי ראשון! בשום חלק!!!! אבל כן הקפדתי להיות הראשון שיוצא למשימה! וגם אם תוך כדי הביצוע עברו אותי חברה חזקים יותר, אני בטוח שהמפקדים ראו והעריכו את הנחישות שלי והביטחון בכל שלב.
* רועי, לוחם בשלד”ג – בגלל שידעתי שמהירות היא לא הצד החזק שלי, החלטתי להשקיע בשקים. בחלק של השקים נתתי את כל מה שיש לי! עם תחילת המשימה, עם השק המלא לגמרי התחלתי לרוץ במעלה ובמרוד הדיונה, בלי לעצור, בלי לחשוב, בלי לוותר, פשוט לרוץ! כמובן שוודאתי שהשק מונח בצורה יציבה ונוחה ולא עצרתי עד שלא עצרו אותנו.
* יניב, טירון במסלול מטכ”ל – אני די בטוח שהקלף המנצח שלי בכל היום הזה היה השעון! הבאתי איתי שעון עם סטופר, ממליץ בחום! בכל משימה אני הייתי זה שמקריא זמנים ואוסף ומארגן את כולם. המפקדים ראו את יכולת הניהול והארגון שלי וזה תרם להצלחה שלי באופן משמעותי!
* אלעד, לוחם במיל’ בשלד”ג – ביום הסיירות אין הרבה זמן להשאיר רושם. זה יום אחד שבו אתה אמור להראות מי אתה ומה אתה שווה, ולכן לנראות יש חשיבות גדולה! תגיעו מסודרים, נקיים, מאורגנים, אל תימרחו בין משימה למשימה. תהיו זקופים ונחושים! זה הדבר הראשון שייראו עליכם….
* ניר כהן מוסיף – היה לי חשוב להציג את ההיבטים האישיים של המתאמנים שלנו, ולרכז את הטיפים הקטנים שהפכו את יום הסיירות שלהם למוצלח במיוחד. אומרים שאין חכם כבעל ניסיון ופה זה מוכח! הטיפים האלה יכולים להיות ההבדל בין הצלחה לכישלון! קחו בחשבון את כל הדגשים ותנו את כל מה שיש לכם!
להצטרפות לאחת מקבוצות ההכנה ליום סיירות שלנו התקשרו: 050-2121973
בימי הסיירות תעברו 4 אקטים:
רבים שואלים “מה יש ביום סיירות?”, מה עושים ביום עצמו ואילו אקטים הם צפויים לעבור, אז חשבנו שהכי נכון לפרט פה על האקטים המרכזיים שצפויים לכם ביום הסיירות.
ספרינטים בסדרי הגעה – הצוות מסתדר בשורה ובהזנקה של המגבש כולם יוצאים לספרינט קצר בעליה, מקיפים שק חול וחוזרים לנקודת ההזנקה, כאשר מסתדרים בשורה לפי סדר הגעה (ראשון משמאל או מימין ואחרון בצד הנגדי).
לעיתים ההזנקה תתבצע מלמעלה והריצה תהיה בירידה וחזרה בעליה.
אלונקה סוציומטרית – כמו הספרינטים בסדרי הגעה, בעת ההזנקה הצוות יצא בספרינט קצר בעליה וחזרה לנקודת ההזנקה, כאשר 4 הראשונים יוצאים לספרינט נוסף עם אלונקה. מקומות 5-6 יצאו לסיבוב נוסף עם ג׳ריקן וכל השאר יצאו לסיבוב נוסף בלי כלום.
שקים וזחילות – מקטע המחולק לשניים, בחלק אחד סחיבת שק עד לנקודת אמצע, ומאותה נקודה זחילה לסוף וחזרה בזחילה לשק ואז סחיבת השק שוב לנקודת ההתחלה. קריאת השם ומספר הסיבובים אותו כל אחד עשה וחוזר חלילה עד שהמגבשים יורו להפסיק.
חפירת בור – במשך זמן נתון כל אחד צריך לחפור בור לפי הוראות המגבש (לרוב זה בור של מטר על המטר על מטר).
לאחר האקטים הצוות ימלא סוציומטרי בו כל אחד נדרש לדרג את חברי הצוות ולאחר מכן יוקראו תוצאות.
11 הטעויות הנפוצות ביותר בהכנה לימי הסיירות
יום הסיירות הוא השלב הפיזי הראשון אשר כל נער השואף לשרת כלוחם ביחידות העלית של צה”ל צריך לעבור. יום הסיירות מורכב מתרגילים פיזיים שונים, אשר משתנים מעת לעת. זהו יום קצר יחסית, אינטנסיבי מאוד אשר חשוב להגיע אליו מוכן ככל הניתן.
90% ממי שיעבור את יום הסיירות יפול לאחר מכן בגיבוש. לכן חשוב ביותר להתכונן כראוי לקראת יום הסיירות המהווה “הקדמה” לקראת המבדק האמיתי והוא הגיבוש ליחדות העלית.
בני נוער רבים שואבים מידע ממקומות לא אמינים או לא מקצועיים מספיק, עושים טעויות ובכך נפצעים או נכשלים. מטרת המאמר הבא הוא לשפוך אור ולעזור לאותם בני נוער אשר מעוניינים להתאמן בכוחות עצמם ומחפשים את הדרך הנכונה והמקצועית לעשות זאת. מן הסתם לא יכולנו לכתוב ה-כ-ל, אך ניסינו להעלות על הנייר את הסעיפים מהרכזיים אותם אנו רואים כשגיאות נפוצות באימונים ליום הסיירות.
אספנו לכם מספר נקודות אשר במרוצת השנים גילינו כטעויות מרכזיות בהכנות. בהצלחה!
-
התמקדות בריצה – יום הסיירות אכן נפתח במבדק ריצה, אך הוא מהווה אחוז נמוך יחסית מהציון הסופי ולרוב השפעה נמוכה על אחוזי המעבר. מה גם שביום הסיירות בכלל לא מחפשים את האצן הטוב ביותר – אלא נער שידע להציג יכולות פיזיות ומנטאליות מגוונות. לכן מבחינת תוכנית האימונים ליום הסיירות מומלץ להקדיש 30-40% בלבד לריצה “נקיה” ואת יתרת האחוזים לתרגילי כח שונים.
-
חוסר עבודה מספקת על מרכיבי הכח – המשך של הסעיף הקודם. עבודת כח טובה תועיל לגופנו על ידי חיסונו מפני פציעות ועמידות גבוהה יותר בעומסים גדולים. תרגילי כח מגוונים ידעו להכין אותנו לכל משימה אשר תדרש ובכך להגדיל את הסיכויים להיות מוכן אל הבלתי מוכן. עבודת כח טובה ומגוונת עושים על ידי שימוש באביזרים שונים ולא קונבנציונאליים (כגון עבודת חדר כושר) – שקי חול, צמיגים, מזחלות ריצה, דחיפת מכוניות ועוד… אלו יועילו לנו בעבודת חיזוק שלמה על הגוף ועל שרשראות תנועה טובות מאשר התמקדות בשריר מסוים.
-
לוותר על אימונים בחדר כושר – צאו מהחדר כושר. כמה שיותר מהר. תודו לנו אח”כ. המזגנים לא קשורים וגם התרגילים שם הם הדבר הרחוק ביותר מה שהגוף שלכם צריך לקראת יום הסיירות.
-
אימונים במשטחים לא מתאימים – את יום הסיירות מבלים לרוב על הדיונות ולכן את מרבית האימונים לקראת המבדק יש לעשות בחול ים ובשיפועים זהים. יש לכך חשיבות מכרעת! סגנון הריצה שלנו בחול ובדיונה משתנה מהסגנון על אספלט או דשא בפארק. מה גם שריצה בחול דורשת הרבה יותר מהגוף שלנו ולכן יש להכינו כראוי לפני שמעלים עומסים באימונים (ע”ע סעיף מס 1 ו2)
-
ריצה עם משקל – אולי אחת הטעויות הגדולות ביותר שאנו רואים פעם אחר פעם כאנשי מקצוע בתחום האימון הגופני. מיותר לחלוטין, מוביל לפציעות (לעיתים ללא סיכוי לשיקום) ולא קשור כלל וכלל למטרות שאנו מנסים להשיג.
-
אי הקשבה לגוף\אגו – המטרה אינה להעמיס כמה שיותר על הגוף ואז לנוח שבוע לפני יום הסיירות – אלא בניה הדרגתית ומושכלת של תוכנית האימונים מהרמה בא אתם נמצאים כיום אל הרמה אליה הייתם רוצים להשיג. יש לבנות תוכנית אשר מתחשבת בכלל המרכיבים והכי חשוב בגוף שלכם. אם תפוסים לכם השרירים, אם אתם לא מרגישים טוב אבל יוצאים לאימון כי כל החבר’ה יצאו – אתם מזיקים לעצמכם ולרוב עושים יותר נזק מתועלת. יש לבוא לכל אימון בלי אגו, נקיים לגמרי ולהבין כי בכל יום נתון הגוף שלנו יודע לתת מעצמו משהו אחר. לקבל את המצב בו אתם נמצאים ולהתייחס לגוף שלכם בכבוד.
-
עבודה לבד או עם חברים קרובים היא חיסרון – יש לכך שתי סיבות מרכזיות איך שאני רואה את הדברים. הראשונה היא שבעבודה לבד אתם חד משמעית מוציאים מעצמכם פחות. אין לכם מי שידחוף אתכם ואתם בד”כ נכנעים למחשבות ולחמים העצמאיים שלכם. הסיבה השניה קשורה לעובדה כי כל מבדק צבאי לעולם לא יעשה באופן פרטני אלא בקבוצה של אנשים בה אתם נמדדים ביחס לאחרים בקבוצה – אשר אלו זרים לכם לחלוטין ולכן גם אימונים עם חברים קרובים אינם אימונים טובים כי בהם אתם כבר יודעים את סדר הכוחות ומכירים היטב אחד את השני. נסו לגוון את האימונים שלכם בעבודה בקבוצה זרה או עם חברים פחות קרובים (לרוב יהיה יותר קל למצוא קבוצת כושר קרבי…)
-
התעלמות מהפן המנטאלי – יום הסיירות כמו כל מבדק צבאי (והשירות הצבאי עצמו!!) הוא ברובו מנטאלי. הסרטים שאנו מאכילים את עצמנו בראש הם אשר יקבעו אם נעבוד בהצלחה או ניכשל. עבודה על הפן המנטאלי היא קריטית ויש לשלבה בתוכנית האימונים. מדובר בעיקר על שהות במצבים לא נוחים ודרכי ההתמודדות שלכם בזמן שהם מתרחשים….
-
התעלמות מגורם התזונה – כלל אצבע אומר שהאימונים מהווים כ30% מהתוצאה הסופית ו70% קובעת התזונה. אנו מסכימים עם כך ב100% J להתאמן ולהתאמן מבלי לדעת להזין את גופכם כראוי לא יוביל אתכם להצלחה ולרוב או שתפצעו או שתשארו במקום. תזונה אשר מטיבה עם האימונים יודעת להוציא מהגוף שלכם את המיטב, יודעת לאושש את השרירים ולהכינם למאמץ הפיזי הבא ויודעת לשמור עליכם בריאים וחיוניים. המעיטו באכילת בשר ומוצרים מן החי ועיברו לתזונה עשירה בקטניות, פירות וירקות.
-
חוסר בשעות שינה – הולך יד ביד עם הסעיף הקודם. בשינה הגוף מתאושש, בזמן שינה הורמוני הגדילה מופרשים לדם והם עוזרים לגוף שלנו לבנות את עצמו מחדש לקראת המאמץ הבא (אימונים ליום הסיירות דורשים לפחות 4 אימונים בשבוע). בשינה העצמות נבנות ומתחזקות ולכן שעות שינה קשורות גם לשברי מאמץ (פציעה שכיחה בקרב בני נוער המתאמנים לגיבושים וליום הסיירות). כלל אצבע אומר שיש לישון לפחות 7 שעות בשיגרה ו-9 שעות בזמן אימונים עצימים. לא רק הכמות חשובה אלא גם התזמון במהלך היום. יש לשמור על “ביוריתמוס” (מחזור טבעי) בשעות השינה וללכת לישון פחות או יותר באותה השעה ולהתעורר באותה הדעה בערך בכל יום. נכון שזה קשה כשכל החברים עושים משהו מפתה יותר. אבל תשאלו את עצמכם מה חשוב לכם באמת…?
-
חוסר גיוון בתזמון האימון – בקצרה, אתם תרגילו את הגוף שלכם לאימונים בשעות הערב – והוא ידע לעבוד היטב בשעות הערב. נסו לקראת יום הסיירות לגוון ולשלב כמה אימונים בשעות הבוקר המוקדמות ובכך לחשוף את גופכם למאמצים בשאר שעות היום.
-
מתאמנים עד הרגע האחרון או מתחילים להתאמן רק ברגע האחרון – הליך בנית הגוף ליום הסיירות אורך בסביבות 3 חודשים (תלוי מנקודת הפתיחה). רבים מבני הנוער אותם אני פוגש מתעוררים מאוחר מדי וחושבים שניתן להדביק את הפער על ידי דחיפת עוד ועוד אימונים בזמן קצר – לרוב הדבר מוביל לפציעות של עומס יתר ובכך ההפסד גדול מהרווח. דבר נוסף שמתקשר לנושא זה אימונים כמעט ועד ליום הסיירות עצמו. ליום הסיירות עלינו להגיע כאשר הגוף מאושש לגמרי וזה תלוי בכמות האימונים שעשינו (ובעצימות). כלל אצבע אומר בין 7-10 ימים יספיקו כמנוחה מסויימת לפני יום הסיירות. אבל כל מקרה לגופו.
אנו יכולים להבטיח לכם שהתחשבות ב-12 הסעיפים שכתבנו כאן יעזרו לכם לשפר את סיכוייכם במעבר מוצלח של יום הסיירות ואפילו בגיבוש.
הדבר החשוב מכל, תמיד הוא התייעצות עם איש מקצוע בתחום ולא עם חובבנים או שרלטנים. מקצוענות היא צורת העבודה היחידה בכל יחידה קרבית מובחרת וכך גם בהכנה.
כותב המאמר הכין עד כה אלפים של בני נוער מכל רחבי הארץ, אחוזי ההצלחה ביום הסיירות עומד על 96%!
להצטרפות לקבוצת הכנה מקצועית ליום סיירות התקשרו: 050-2121973
שיהיה בהצלחה!!!