מדריך זה יעסוק באחת מיחידות העלית של צה”ל –
יחידת הקומנדו הימי, גיבוש שייטת 13.
אופי העבודה ביחידה זו אינו דוחה לשאר היחידות הלוחמות, היות ומדובר באתגרים מורכבים ביותר, אשר מתבצעים הן ביבשה והן בים.
גיבוש שייטת 13 – מסלול ההכשרה ללוחמי היחידה הינו מבין הארוכים, המאתגרים והמורכבים שיש, כאשר המטרה היא להכין את אותם הלוחמים להתמודדות עם המשימות המיוחדות אשר כה אופייניות ליחידה, ורק לה.
תאריכי גיבוש שייטת 13: בחודש מרץ + בחודש נובמבר
אורך גיבוש שייטת 13: חמישה ימים
מיקום: בסיס היחידה בעתלית
גיבוש שייטת 13
ביום הראשון
מגיעים בשעות הבוקר אל התחנה ומשם מתבצע איסוף אל הבסיס בעתלית. עם ההגעה לבסיס עוברים שרשרת לוגיסטיקה, חותמים על כל הציוד ועוברים בדיקה של רופא.
לאחר מכן מתקיימת סדנת לימוד בנושא פירוק והרכבת מיני נשקים. בסיום הלימוד נערך מבחן.
בסיום, יוצאים לריצת 2000, אחריה מאפשרים (מעט מאוד) זמן מנוחה. מהר מאוד חוזרים חזרה לחוף לתיזוזים (לא הרבה, ריצה של כחמישה עשר מטרים, מילוי שק וריצה חזרה), כך בערך עשר דקות.
בסיום, הלכנו למאהל, שם אכלנו, עשינו מקלחת וכיבוי אורות, שינה בסביבות 21:00.
ביום השני
ההשכמה היא לפנות בוקר ומיד יוצאים למסע. בסיומו הולכים לאכול ארוחת בוקר (כשלוש וחצי שעות אחרי ההשכמה). לאחר הארוחה ניתנו צירי ניווט קלילים ללימוד (45 דקות) ובסיום ירידה לסיום לאקטים הבאים:
- הגעה למצוף עם כיסוי עיניים (אפשר להציץ אבל המטרה היא כמה שפחות)
- המתנה בים של רבע שעה ולאחריה שחייה למצוף וחזרה.
- ריצה עד למצוף, הקפתו ולאחר מכן שני ספרינטים. כל המרחק עומד על כ 80 מטרים.
- הרכבת נשק מסוג קלצ’ניקוב, זחילה כ 25 מטרים והרכב מכשיר נוסף, מעין טלפון. כל זה בזמן המינימאלי ביותר.
בסיום חזרה למאלה ומקלחות, ארוחת צהריים ובערב תיזוזים של ספרינטים בסדרי הגעה, זחילה, אלונקה סוציומטרית. בנוסף, ביצוע של אקט הרמת אדם על אלונקה תוך הימנעות מלגעת בחוטים בגובה 50 סנטימטרים מהריצפה.
בערב אוכלים ארוחת ערב, מקלחות וכיבוי אורות ב 21:30.
ביום השלישי
שוב השכמה לפנות בוקר ומייד ניפויים. סבב היכרות עם החוליה החדשה ותיזוזים בים, כגון: ספירנטים בסדרי הגעה, אלונקה סוציומטרית, דחיפות עם הכתפיים במצב 2 וזנבות. בסיום עוברים לארוחת בוקר וישיבה ללימוד חומר מתוך ספר. ביום שלמחרת התקיים מבחן אמריקאי קליל על החומר. בסיום הלימוד יציאה לבסיס השייטת.
בבסיס כל חוליה מבצעת תרגילים, בסדר משתנה: הרכבת סאג, ריצה עם סאג, שייט על הסאג – כל אלה תרגילים קבוצתיים. תרגיל אישי היה עליה על סאג ואז שחיה ואז שוב עליה ושוב שחיה, כך לעשות כמה שיותר – התוצאה שלי (15) היתה מהטובות בקבוצה!
בסיום ארוחת צהריים בחדר האוכל בבסיס ואז הולכים לבריכה לפרק זמן של כארבע שעות. האקטים היו מגוונים:
- צלילה ללא משקפת ואיסוף כמה שיותר מטבעות
- פירוק נשק מסוג קלאצ’ניקוב בתוך המים
- הרמת משקולת מעל גובה המים כך שהמרפק לא יירטב
- שחיה בצלילה למרחק המירבי שאפשר
- הוצאת מים מתוך מסכימה ומתוך שנורקל
כשחוזרים למאהל שוב יורדים ליד לעוד אקטים של תיזוזים של חפירת בורות, אלונקות וזחילות. בין לבין התיזוזים מכניסים את כולם לטבילות בים (כך היה גם ביום השני).
בסביבות 21:30 יש אקט של שהייה עם מסיכה מושחרת.
בסביבות 22:30 כיבוי אורות, אחרי ארוחת ערב ומקלחות.
ביום הרביעי
ההשכמה טיפה יותר מאוחרת, בסביבות 05:30 ומייד יוצאים למסע. בסיומו עשינו עבודות רס”ר, מילאנו שאלון סוציומטרי על החברים וגם היה מבחן על החומר שנלמד ביום השלישי. בסיום המבחן התבקשנו למלא שאלון אנונימי על ההתרשמות שלנו מהגיבוש. אחר כך התחילו ראיונות המגבשים עם כולם, ובין לבין סתם העברנו את הזמן עד הערב.
ביום החמישי – קבלת תשובות
הדבר הבולט ביותר לאורך כל הגיבוש היא רמת האינטנסיביות הגבוהה לאורך כל הימים. האם ניתן להתמודד עם האתגר העצום הזה גם ללא הכנה? יכול להיות שכן…
אך ניתן לומר באופן מוחלט כי היעדר ההכנה מוריד משמעותית את סיכויי ההצלחה ומסיף חוסר וודאות למכלול האתגרים בגיבוש זה.
כמובן שאין שום דבר אשר יכול להבטיח הצלחה וודאית בגיבוש, אבל המשחק הוא על סיכויים. אדם אשר עבר הכנה לקראת אתגר מסוג זה, יהיה בכושר גופני גבוה יותר וגופו יידע להתאושש בצורה טובה יותר בסיום מאמץ ולהיות מוכן יותר לקראת המאמץ הבא.
כושר גופני טוב הוא מרכיב גדול וחשוב לקראת הגיבושים ובהחלט מסייע להתמודד טוב יותר עם המאמצים השונים. אך חשוב לזכור שהכושר הגופני אינו עומד לבדו, אלא היכולות המנטאליות לשאת את האינטנסיביות, יכולות חברתיות, מיומנויות מקצועיות בביצוע נכון של האקטים תוך שמירה על הגוף מפציעות, כולם קריטיים וחשובים לא פחות.
בחלק הבא נפרט מספר דגשים ונקודות להם יש לתת תשומת לב רבה יותר כאשר מתכוננים לגיבוש שייטת:
- אלונקה – נשיאת אלונקה מחייב חוזק של שרירי הרגליים של פלג הגוף העליון. חשוב לזכור שבבסיסו אקט זה גורם למעמסה לא שוויונית על צידי הגוף (היות והאלונקה נמצאת על צד אחד של הגוף), ולכן ההכנה לקראתו תהיה חייבת לכלול עבודה על חיזוקים לא מאוזנים ושטחים לא יציבים. בעבודת הכנה נכונה נצליח להביא את הגוף לצלוח את האתגר ביעילות וללא פציעות. התרגילים המומלצים לחיזוק תחומים אלה הם תרגילי ייצוב על משטח לא יציב (איזון עד כדור וכו), מתח, תרגילי שכמות ועוד.
- זחילות – במהלך האקט הזה נדרשת
בעיקר סיבולת אירובית גבוהה, אך לא רק. טכניקת הזחילה חייבת להיות נכונה כאשר המשמעות העיקרית היא עבודת ידיים חזקה במקביל ובסינרגיה עם עבודת הרגליים, כאשר היד עובדת עם הרגל הנגדית לה. חשוב לשים לב שהמרפקים לא נוגעים ברצפה ולא משתפשפים. זוהי אמנם פציעה לא חמורה אך מציקה בהחלט ועלולה לגרום לחוסר ריכוז בהמשך. התרגילים המומלצים לחיזוק מיומנות זו הם מתח ובעיקר תרגול מיומנות הזחילה עצמה.
- סחיבת שקים – משקלו של שק ממוצע עומד על 10 קילו. זהו אקט מורכב מאוד היות והוא
משלב בתוכו מספר אלמנטים – גם עבודת כוח וגם עבודת סיבולת כגון ריצה או זחילה יחד עם השק. ההמלצה הראשונה היא הנחת השק על הגוף בצורה כזו שתחלק את משקלו בצורה שוויונית בין צידי הגוף (למשל על העורף ולא על כתף אחת) ובכך לסייע לגוף להתמודד עם עומס המשקל עליו. כמו כן, העמסת משקל תוך כדי פעילות אירובית מוסיף לחץ על מפרק הקרסול ועלול לחשוף אותו לפציעות, לכן, חשוב לשלב בהכנה תרגילים לחיזוק הקרסוליים. התרגילים המומלצים בתחום זה הינם תרגילי חיזוק לשתי הרגליים יחד, עבודה על יציבות פלגי הגוף – העליון והתחתון, חיזוק שרירי הליבה – הבטן והגב התחתון.
- ריצה מהירה – אקט הספרינט אולי הנפוץ ביותר בכלהגיבושים השונים ומופיע כאקט בפני עצמו או משולב עם אקטים אחרים. המטרה העיקרית של הריצות המהירות והמרובות הינה התשת המועמדים. כושר גופני גבוה יסייע המון להצלחה באתגר ההתשה. היות והספרינטים משלבים בתוכם גם עבודת רגליים חזקה וגם כוח מתפרץ מומלץ מאוד לשלב תרגילי ניתורים וקפיצות – תרגילים פלאומטרים, בהכנה. התרגילים המומלצים בהכנה לקראת הספרינטים הם: חיזוק שרירי
הליבה, תרגילים של כוח מתפרץ ותרגילי רגליים.
- בריכה – מים הינם מרכיב מרכזי בגיבוש שייטת 13, וחשוב לתת לה מקום. הגוף מתפקד שונה בתוך מים ולכן יש להרגיל אותו למים כמה שיותר. שילוב תרגילים בתוך ים ובתוך בריכה הכרחיים לתהליך ההכנה לקראת גיבוש השייטת.
לסיכום…
רוב הגיבושים ליחידות העלית מתאפיינים בפיזיות ואינטנסיביות גבוהה מאוד, המתפקדות כאמצעים לבחינת האישיות של המועמדים. גיבושי השייטת אינם שונים מכך.
אמנם המבדקים הפיזיים אינם הקריטריון להערכת המועמדים אך ההצלחה בהם והעמידה בהם מפנה את המועמד גם לאתגרים הנוספים של הגיבוש. לכן, כושר גופני גבוה יתפקד בצורה שקולה, מתונה ונכונה יותר במהלך הסיטואציות הנבחנות. זאת ביחס למועד אשר הכושר הגופני שלו פחות טוב, ויפגין חוסר קור רוח ויכול קבלת החלטות פגומה.
אדם בעל כושר גופני גבוהה יתאפיין בדרך כלל בתפקוד מוטורי ברמת גבוהה, בהתנהלות שקולה ובתהליך קבלת החלטות תחת לחץ יעיל נכון. על כן, שיפור הכושר הגופני טרם הגיבושים והכנה מוקדמת יכולה להבטיח התמודדות טובה יותר עם האתגרים, ובכך להעלות את הסיכויים לעבור בהצלחה את הגיבוש.
בהצלחה!